Solskydd för vård och omsorg

Släpp in dagsljuset men lämna obehaglig värme utanför

DET LÅTER KANSKE LITE HOKUS POKUS men forskningen visar att patienter som ligger nära fönstret har bättre tillfrisknande. Samtidigt kan patienter och äldre vara väldigt känsliga för höga temperaturer. Det kräver solskydd som både släpper in ljus och hindrar värme.

Bra att tänka på vid val av solskydd till vård- och omsorgsverksamhet:

Insynsskydd för integritet. Det kan finns många tillfällen då man inte vill ha insyn i vårdsituationer. Då behöver man kunna skärma av. Men kanske inte på bekostnad av solljuset.

Dagsljusinsläpp är viktigt Att få uppleva dygnet genom det skiftande dagsljuset ger hälsofördelar och gör att vi exempelvis sover bättre.

Möjlighet att styra själv Det är viktigt att patienter och vårdare gemensamt kan bestämma när de vill kunna se ut eller uppleva solens strålar. Om solskyddet utanför patienternas fönster är helt automatiserat blir det svårt.

Patienterna ska kunna se ut Om man är sängbunden är det ännu viktigare att kunna uppleva en kontakt med omvärlden.

Mörkläggning för bra sömn Vissa patienters dygnsrytm kan vara störd. Då kan mörkläggningen vara viktig för att komma i fas. Eller för att kunna låta patienter vila ikapp.

Ljudabsorberande solskydd för lugnare vårdmiljö För att skapa en lugnare och mer ljudsanerad vårdmiljö finns det gardiner som fungerar både som solavskärmning och akustikdämpande.

Hygienkrav såklart Ett solskydd ska naturligtvis inte utgöra en hälsorisk. Därför finns det invändiga solskydd med antibakteriell textil.

REFERENSER

Rättspsykiatriska kliniken – Trelleborg
Psykiatrisk klinik – Lund
Soltofta solskydd
Soltofta äldreboende – Malmö
Region Skåne – Malmö

Telefon

För frågor, ring oss
040-29 51 00

Support

För servicefrågor, maila oss
info@skanskfonstermiljo.se

Butik och utställning

Kantyxegatan 25 L

Öppettider

Mån–tors 10–17, fre 10–15 OBS! Semesterstängt v. 30-31. Vi stänger alltså den 19 juli och öppnar igen den 5 augusti)