Solskydd för flerbostadshus
För hem med behaglig inomhustemperatur
VID NYBYGGNATION AV BOSTADSRÄTTER är det ofta de boende själva som står för kostnaden men föreningen beslutar vilken typ av solavskärmning som ska sättas upp. Ibland behövs solavskärmning på vissa hyreshus om inomhustemperaturen riskerar att bli obehagligt hög under sommarhalvåret.
Bra att tänka på vid val av solskydd till flerbostadshus:
Stoppa värmen Ett ohyggligt varmt hem är inte skönt att vistas i. Det påverkar vårt humör och sömn. Inte minst i de fall då lägenheten har stora fönster som vetter mot solen. Det är dessutom mycket svårare och dyrare att kyla ner en varm lägenhet än att värma den. Ett bra solskydd stoppar värmen innan den påverkar inomhusklimatet.
Naturligt dagsljus är viktigt Vi mår samtidigt bra av dagsljus och många trivs med mycket fönster. Det finns solavskärmningar som hindrar värmen men ändå släpper in dagsljuset.
Bländning är störande Ingen mår bra av ett få solkatter i ögonen. Kanske vill man se på TV eller jobba i ett rum där solen tyvärr bländar. Det stör koncentrationen och kan ge huvudvärk.
Utblick bra för ögat Forskningen visar att utblick är bra för ögat och har man ett hem med en naturligt vacker utsikt vill man inte stänga in sig bakom en tät väv. Det finns genomsiktlig väv som stoppar värme men tillåter utsikt.
Individuell styrning I sitt eget hem vill de flesta själv kunna styra om solskydden ska vara utfällda eller indragna.