Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wordpress-seo domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/sfmpreview/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Om dagsljus - Skånsk Fönstermiljö

Kunskapsbank

OM DAGSLJUSET. Varje människa har en biologiskt programmerad dygnsrytm, den cirkadiska dygnsrytmen. Kroppen tar hjälp av ljuset för att orientera sig under dagen och det är ljuset som styr den cirkadiska dygnsryt- men. På morgonen är det naturliga dagsljuset mer kallt och blått medan solljuset på kvällen är varmare i ljuset.

Det blåa kalla ljuset på morgon gör oss piggare och mer alerta. Medan det varmare ljuset som vi ser i exempelvis en solnedgång gör oss lugnare. Om kroppen får tillgång till det naturliga dagsljuset så under- lättar det för oss att följa den naturliga dygnsrytmen vilket får oss att sova bättre och sannolikt hålla oss friskare.

Därför är det viktigt att en solavskärmning inte stryper tillgången till dagsljus för de som spenderar mycket tid inomhus i exempelvis skolan, på kontor eller myndigheter. Och det är därför byggkraven på dagsljus har ökat i takt med att vi lärt oss mer om dess inverkan på vår hälsa.

Samtidigt mår vi inte bra av bländning – dvs ljus som riktas i vår blick. Det stör koncentrationen och leder till trötthet och migrän. Så vi jobbar med solavskärmning som silar in dagsljuset men tar bort bländning.

dagsljus

OM KLIMAT OCH ENERGI. Våra utvändiga solavskärmningar fungerar även som klimatskydd eftersom de är en del av husets klimatkontroll, energiberäkning och ventilation.

En stor del av vårt jobb handlar om att hitta ett solskydd som tillsammans med fönstret uppfyller ett visst G-värde. G-värdet är en siffra som anger hur pass mycket av solens värme som släpps igenom fönstret.

Vi vill ju inte att solen ska värma upp huset till onödigt höga inomhus- temperaturer. Dels skapar det ett obehagligt varmt inomhusklimat och dels är det mycket dyrare och mer energikrävande att kyla ner en fastighet än att värma upp den.

Med ett utvändig solskydd som är automatiserat med hjälp av sensorer för sol och vind går det att balansera inomhusklimatet och få en jämnare inomhustemperatur.

Många fönster har inbyggda solskydd för att förbättra G-värdet men det blir på bekostnad av ljuset eftersom solskyddet kräver en film i glaset som påverkar ljuset. Det leder ofta till glåmigare och mörkare rum när det är molnigt ute – kanske de dagar då vi behöver ljuset som allra mest. Med rätt solavskärmning kan man slippa solskydd i glaset och ändå få sitt dagsljus.

klimatskydd

OM UTSIKT OCH UTBLICK. Det finns ett skäl till varför människan ofta byggt samhällen på höjder. Det finns en inbyggd trygghet för oss att kunna se ut över vår omgivning.

Dessutom har forskningen visat att möjligheten att kunna se långt hjälper utvecklingen av ögats djupseende.

Därför är det viktigt att kunna erbjuda utblick även när en solavskärmning är nere. Alla våra solskydd går att få med utblick.

Fasadpersiennerna är oslagbara då de kan erbjuda full utsikt med full solavskärmning och klimatskydd om det används rätt. Våra fönstermarkiser, zipscreens och spolrullgardiner går alla att få med genomsiktlig väv.

Byggkraven på dagsljus har ökat i takt med att vi lärt oss mer om dess inverkan på vår hälsa.

Telefon

För frågor, ring oss
040-29 51 00

Support

För servicefrågor, maila oss
info@skanskfonstermiljo.se

Butik och utställning

Kantyxegatan 25 L

Öppettider

Mån–tors 10–17, fre 10–15