Kunskapsbank
OM DAGSLJUSET. Varje människa har en biologiskt programmerad dygnsrytm, den cirkadiska dygnsrytmen. Kroppen tar hjälp av ljuset för att orientera sig under dagen och det är ljuset som styr den cirkadiska dygnsryt- men. På morgonen är det naturliga dagsljuset mer kallt och blått medan solljuset på kvällen är varmare i ljuset.
Det blåa kalla ljuset på morgon gör oss piggare och mer alerta. Medan det varmare ljuset som vi ser i exempelvis en solnedgång gör oss lugnare. Om kroppen får tillgång till det naturliga dagsljuset så under- lättar det för oss att följa den naturliga dygnsrytmen vilket får oss att sova bättre och sannolikt hålla oss friskare.
Därför är det viktigt att en solavskärmning inte stryper tillgången till dagsljus för de som spenderar mycket tid inomhus i exempelvis skolan, på kontor eller myndigheter. Och det är därför byggkraven på dagsljus har ökat i takt med att vi lärt oss mer om dess inverkan på vår hälsa.
Samtidigt mår vi inte bra av bländning – dvs ljus som riktas i vår blick. Det stör koncentrationen och leder till trötthet och migrän. Så vi jobbar med solavskärmning som silar in dagsljuset men tar bort bländning.