Solskydd för kultur

Bästa ljuset för bästa kulturupplevelsen

PÅ MUSEUM, GALLERIER OCH UTSTÄLLNINGAR är det upplevelsen som står i fokus. Ljuset är en nyckel i utformningen av upplevelsen. Därför är det viktigt att kunna styra och variera ljuset så det förhöjer och förstärker det man vill uppnå. Då krävs flexibel solavskärmning som kan anpassa ljuset över tid.

Bra att tänka på vid val av solskydd till kultur:

Dagsljus kan förstärka upplevelsen Dagsljuset kan vara en faktor att leka med i kultursammanhang – något som förändras över dagen och därmed också förändrar upplevelsen.

Bländning är ofta mindre bra Däremot kan det vara viktigt att förhindra bländning som kan ta fokus från upplevelsen och ge besökarna huvudvärk.

Styrning för kontroll Beroende på hur intensiv solen är så kan det vara klokt att kunna styra solavskärmningen antingen individuellt eller automatiskt.

Utsikt viktig för upplevelsen I vissa fall är utblicken en viktig del av helhetsupplevelsen. Att kunna se ut över landskap eller stadsmiljö kan vara en huvudkomponent i kulturupplevelsen.

Mörkläggning när det behövs Vissa rum kan behöva mörkläggas helt för att skapa fokus på en viss sak eller upplevelse. Det kan också handla om att bara dra ner lite på ljusinsläppet.

Ljudabsorberande solskydd för lugnare miljö Med många besökare kan ljudmiljön bli ganska besvärlig och störande. Det finns gardiner som fungerar både som solavskärmning och är akustikdämpande.

Skydda konstföremål Med en effektiv solavskärmning kan man även stänga ute UV-strålar som annars kan skada konstföremål.

Stoppa värmen Ett varmt museum eller utställning kan helt förstöra upplevelsen för besökaren. Ofta leder det till motvilligt kortare besök. Därför är det viktigt att solavskärmningen stoppar värmen så att inte inomhusklimatet påverkas. Det är dessutom dyrare att kyla ner en anläggning.

REFERENSER

Sveriges Television – Malmö
Skissernas Museum – Lund

Telefon

För frågor, ring oss
040-29 51 00

Support

För servicefrågor, maila oss
info@skanskfonstermiljo.se

Butik och utställning

Kantyxegatan 25 L

Öppettider

Mån–tors 10–17, fre 10–15 OBS! Semesterstängt v. 30-31. Vi stänger alltså den 22 juli och öppnar igen den 7 augusti)